Реклама

4 млн українців готові приватизувати кімнати в гуртожитках


Мешканці гуртожитків мають шанс приватизувати кімнати. Чекають цього понад 4 мільйони українців. Відповідний законопроект народні депутати ухвалили в першому читанні. Далі працюватимуть з документом уже восени. Після канікул. Якщо закон діятиме, отримати у власність житло зможуть ті, в кого іншої домівки немає. Також люди, що потребують соціального захисту.
Тісно, зате є дах над головою. Щоправда як надовго, мешканці гуртожитків не знають. Адже кімнати, в яких живуть, їм не належать.
 
Тому й ремонти роблять неохоче. Якщо приміщення в державній власності, його потрібно передати в комунальну. "Лише після цієї передачі громадяни, які проживають у гуртожитках державної форми власності, зможуть здійснити приватизацію кімнат", співробітник міністерства з питань ЖКГ України. "Я буду знати, що мене та мою дитину ніхто не вижене. В мене немає майбутнього. В нас всіх його немає. От ми живемо, а завтра нам прийдуть та скажуть, що нас перепродали, і виженуть нас. Приміром, жителі гуртожитку, що належить одному з київських заводів, чекають цього 9 років. Кажуть, обіцянкам вже не вірять. Власники у приватизації не зацікавлені. "Тому що він здає 60% кімнат в оренду. Ви розумієте? Зараз в нас йде оренда. Здають по комерційним цінам кімнату в оренду, зараз на даний момент у нас 2 платіжки для тих людей, які винаймають по договору оренди. Одна платіжка, як ми платимо. Через ГІОЦ. А інша йде на їх особистий рахунок, як внесок на утримання гуртожитку. Навіть не орендна плата". Та посадовці запевняють: треба чекати. Адже вони працюють. "Є питання – передати гуртожиток. Його треба вирішити. Є питання – мільйон потрібно мені заплатити, мільйон за ремонт, тоді ми вас приймемо в комунальну власність. От де підприємство зараз візьме мільйон?", - пояснює ситуацію телеканалу UBR Микола Малежик, заступник голови правління заводу. Нам пишуть одне, що безплатна передача. Вони виставляють цифру мільйон…. У середньому, за кімнату жителі сплачують від 200 гривень за місяць. Щоправда, в такому приміщенні ледь розвернешся. Хоча іноді за житло доводиться й переплачувати. "У меня есть договор одного из общежитий, где койкоместо стоит 498 гривен. Комната 13,6 кв. м. Среднее содержание, тариф по Киеву, это 3 гривны квадратный метр. Если 13 метров комната, это получается 39 гривен. А они платят 1,5 тысячи на троих. Т.е. - там идет расчет на человека, а тут на квадратный метр". Нагадаємо, Верховна Рада в першому читанні ухвалила законопроект, який дозволяє приватизацію кімнат гуртожитків. Щоправда, це не поширюється на житло військових формувань та державних навчальних закладів

Комментариев нет:

Отправить комментарий

КОНТАКТЫ

Моя фотография
ДНЕПРОПЕТРОВСК, Ukraine